ADHD, MEDICIJNEN OF MASSAGE

ADHD is een diagnose van deze tijd. De afkorting ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Vertaald in het Nederlands ook wel aandachtstekort-hyperkinetische stoornis of aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis genoemd.

ADHD-kinderen zijn over het algemeen drukke kinderen die veel aandacht opeisen en die grote moeite hebben zich lang op iets te concentreren. Ze zijn voortdurend onrustig, bewegen veel en kunnen moeilijk stilzitten. Daarnaas vertonen ze vaak heftig emotioneel gedrag in de vorm van snel boos worden en driftaanvallen. Hun motoriek is minder goed ontwikkeld. ADHD-kinderen zitten minder goed in hun vel.

Met name op school worden kinderen met ADHD als erg lastig of storend ervaren. Vandaar dat het vaak de leerkrachten zijn, die aan de bel trekken.

In een schoolsituatie zijn veel indrukken en prikkels die voor deze kinderen moeilijk te sorteren zijn. Daarnaast hebben ze moeite om alle informatie te onthouden.

Medicijnen, gedragstherapie of een combinatie hiervan onderdrukken de ADHD- symptomen alleen maar. Er is echter nog een behandeling mogelijk, namelijk massagetherapie. In Amerika is door jeugdpsychologe Dr. Tiffany Field (Touch Research Institute Miami) onderzoek gedaan naar de effecten van massage en massagetherapie bij kinderen en jongeren met ADHD. Elk kind of jongere kreeg 2 keer per week gedurende een paar weken een massage van 20 minuten. De resultaten waren positief: een verbeterde stemming, langere concentratie, beter gedrag en meer aandacht.

EFFECTEN VAN MASSAGETHERAPIE BIJ ADHD
• minder beweeglijk gedrag
• verbeterde concentratie
• minder hyperactief gedrag
• stress verlagend
• kinderen geven aan beter in hun vel te zitten.

Aanraking is een natuurlijke behoefte, massage is dan ook een fantastische manier om ze te bereiken. Zo voelen ze weer dat ze unieke individuen zijn die voluit mogen leven en zijn wie ze in wezen zijn. 

Als ouder van een kind met ADHD ben je maar al te vertrouwd met de concentratieproblemen van je kind en met zijn of haar impulsief, druk gedrag. Er wordt het uiterste van je gevraagd aan inzicht, inlevingsvermogen en geduld. Maar je moet ook bereid zijn je eigen functioneren en de reactie van je kind op jouw gedrag onder ogen te zien.