Misschien vraag je je af wat die twee met elkaar te maken hebben.

De buik-breinconnectie
In de darmwand en de rest van het spijsverteringskanaal bevindt zich, net als in onze hersenen, een zelfstandig zenuwstelsel dat ervoor zorgt dat de darmen (het buikbrein) zonder tussenkomst van de hersenen voedingstoffen opneemt, afvalstoffen afvoert en andere organen aan het werk zet. Het buikbrein is de centrale schakel in onze spijsvertering, het stuurt de dunne en dikke darm aan en een gedeelte van de maag. Er worden vanuit de darmen onbewust en automatisch signalen naar de hersenen gestuurd en omgekeerd. Deze verbinding tussen darmen en hersenen noemen we ook wel de “buik-brein connectie”.

Buikgevoel
In de hectiek van deze tijd zijn we veel met ons hoofd bezig. Maar ons buikgevoel, ons instinct, bepaalt voor een groot deel hoe we ons voelen. Onze hersenen zijn een kei in het negeren, maar wat in het hoofd gebeurt heeft zijn weerslag in onze buik en andersom. Zo kun je vlinders in je buik voelen wanneer je verliefd bent of ergens je buik vol van hebben wanneer je ergens genoeg van hebt. Iets kan zwaar op de maag liggen als je een probleem moeilijk vindt. Of je wilt je gal spuwen als je het ergens niet mee eens bent en dit duidelijk wilt maken. Ons lichaam laat ons door middel van deze signalen voelen wat er zich innerlijk afspeelt en dat het aandacht nodig heeft. Door aandacht te geven aan wat er binnen in jou speelt kun je inzicht krijgen in de functie van de klacht.

Stress
Spanning op het werk, relatieproblemen, maar ook problemen uit het verleden, of een innerlijk conflict kunnen buikklachten veroorzaken of verergeren. Lange periodes van stress verzwakken ons immuunsysteem. Stress en spanningen zorgen voor verkramping, waardoor de afvoer van afvalstoffen en de aanvoer van voedingsstoffen stagneert. Het buikbrein houdt in de gaten wat bruikbaar is voor ons. Wat kan er door ons verwerkt worden en wat kan er losgelaten worden. Massage stimuleert via de huid de doorbloeding en de stofwisseling. Schadelijke stoffen worden sneller afgevoerd en voedingstoffen worden aangevoerd, zodat je lichaam zich sneller herstelt. En bij een goed werkend immuunsysteem werkt ook het zelf-helend vermogen van ons lichaam optimaal. Je lichaam geeft aan wat het nodig heeft, wat jij nodig hebt om je goed te voelen.

Holistische massagetherapie
Holistische massagetherapie is een prachtige manier om dit te ervaren. Bij holistische massage of -massagetherapie wordt niet de klacht of het symptoom weg gemasseerd, maar wordt je uitgenodigd contact te maken met jezelf op alle niveaus: fysiek, mentaal, emotioneel.
Ik ben zelf een perfectionist, een binnenvetter en kan moeilijk iets loslaten. Tot voor kort ging ik daardoor geregeld over mijn grenzen en negeerde ik mijn lichaam als dit om rust of aandacht vroeg. En iedere dag had ik last van mijn darmen: krampen, een vol gevoel en pijn. Ik had echt letterlijk en figuurlijk moeite om los te kunnen laten. Tijdens mijn studie werd onder andere mijn buik gemasseerd waarbij ik werd uitgenodigd om met mijn aandacht naar mijn buik te gaan. Vanuit het denken in mijn hoofd naar het voelen in mijn lichaam. Ik voelde dat daar letterlijk en figuurlijk iets in de weg zat wat me belemmerde in mijn doen en laten. Door dit te (door)voelen werd ik mij steeds meer bewust van mijn eigen patronen die voor spanning zorgden en dat had bij mij zijn weerslag op mijn darmen, mijn buik-brein.

Holistische massagetherapie heeft mij geholpen mezelf te accepteren zoals ik ben. Het hoeft allemaal niet perfect te zijn. Ik hoef geen eisen aan mijzelf te stellen en ik mag mijn eigen grenzen aangeven. Ik kan nu beter loslaten en op tijd rust nemen. Ook durf ik nu te zeggen wat ik wil, wat ik voel en waar ik behoefte aan heb. Ik luister naar mijn lichaam en voel wat het nodig heeft om mijn darmen goed te laten werken.

Bij een holistische massage wordt je uitgenodigd om in alle rust en stilte te ervaren en te voelen hoe het met je is. Geen denken, maar voelen.
Als gevoel de vrijheid krijgt, ontstaat er rust in je hoofd en ruimte voor ontspanning, herstel en preventie van ziekte en stress. Zo kan er ook weer rust in je darmen komen.

Het buikgebied is vaak nogal een ondergeschoven kindje. En dat terwijl het zo’n vitaal gebied voor heling is.