Een massage is niet aan leeftijd gebonden. Massage is voor iedereen

 

Vanaf de eerste levensdagen is huidcontact net zo belangrijk als voedsel. Massage is een fijne vorm van huidcontact.

Het is heel normaal en vanzelfsprekend dat we met een baby lichamelijk intensief contact hebben en we weten ook dat dit contact de eerste levensmaanden zelfs van levensbelang is. Het is primair noodzakelijk voor een normale gevoelsontwikkeling. De ontwikkeling van het gevoelsleven van kinderen kan door een tekort aan huidcontact, zoals strelen, liefkozen en kussen, in de knoop komen waardoor op latere leeftijd mogelijk problemen kunnen ontstaan. Door elkaar aan te raken, leren we te communiceren over onze eigen grenzen en leren zo ook respect te krijgen voor andermans grenzen.

De huid is ons grootste orgaan en vormt de grens tussen de binnen- en buitenwereld. De huid bakent af; er is een binnen, een “ik” en er is een buiten, “een omgeving”. Je kunt aanrakingen van de huid toelaten, maar je kunt je er ook voor afsluiten. Een belangrijke functie van de huid is communicatie tussen mensen. Onze huid laat ons het verschil voelen tussen verschillende aanrakingen; een knuffel of andere liefdevolle aanraking van iemand die je liefhebt of een duw van een vervelend klasgenootje. Je ervaart of de hand zacht of warm is, maar ook ervaar je de intentie van de aanraking. Communicatie is via lichamelijk contact directer, subtieler. Er is sprake van actieve aandacht. Aandacht en liefdevolle aanraking verstevigen het basisvertrouwen en het gevoel van geborgenheid die al vanaf de geboorte worden ontwikkeld.

Huidhonger

Huidhonger is de behoefte om aangeraakt te worden.

We leven in een snelle, hectische wereld en door de slechte media-berichten wordt het belang van aanraken vergeten of geassocieerd met iets “slechts’. We hebben het echter nodig om aangeraakt te worden. Wanneer we aangeraakt worden maakt ons lichaam oxytocine aan. Oxytocine zorgt ervoor dat we ons tevreden, rustig en kalm voelen. Het zorgt voor de band tussen moeder en kind, het vermindert pijn en bij “langdurig gebruik” gaan we er zelfs van groeien en beter van leren. Ook werkt het bloeddrukverlagend en ervaren we minder stress. Oxytocine wordt ook wel het “knuffelhormoon” genoemd.

Massage en zwangerschap

Lees meer
Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Je gewicht neemt toe, je hartslag wordt sneller en je stofwisseling neemt toe. Ook op hormonaal en emotioneel vlak kun je veranderingen merken. Lichamelijke klachten die vaak voorkomen zijn: bekkeninstabiliteit, vermoeidheid, kortademigheid, vochtophoping in de benen, pijn in de onderrug en spanning rondom de schouderbladen. Een massage biedt hierbij uitkomst.

Zwangerschapsmassage:
• geeft ontspanning
• verlicht pijn en krampen rondom de buik
• verbetert de doorbloeding, waardoor het kindje over meer voedingsstoffen en zuurstof beschikt
• verbetert de hormoonhuishouding
• bevordert het contact tussen moeder en kind.

Kortom: een zwangerschapsmassage is een weldaad voor moeder en kind. In principe mag je je vanaf 12 weken tot aan de bevalling laten masseren, mits er geen complicaties zijn.

Massage en kinderen

Lees meer

Kinderen van deze tijd “moeten” veel. Ze zijn hierdoor vaak vermoeid en overprikkeld.
Door lange schooltijden en hoge prestatiedruk is er veel te weinig ruimte voor hun eigen persoonlijke ontwikkeling. Vaak is ook de vrije tijd zo volgepland met sporten, hobby’s en verenigingsactiviteiten dat de kinderen niet meer tot rust kunnen komen. En dan heb ik het nog niet eens over de zintuigelijke overprikkeling van de televisie, de smartphone en de computer. Je kunt je vast wel voorstellen dat deze voortdurende druk van het “moeten” tot stress-symptomen kan leiden. Vermoeidheid en overprikkeling kan zich uiten in lichamelijke klachten, emotionele problemen maar ook in gedrags- en leerproblemen. Druk gedrag, slaapproblemen, buikpijn, hoofdpijn, onrustig zijn, teruggetrokken of angstig zijn, agressief gedrag en concentratieproblemen zijn enkele stress-symptomen die kunnen ontstaan door de voortdurende druk van het “moeten”. Voeding, medicijngebruik, onverwerkte emoties en negatieve gedachten kunnen er eveneens voor zorgen dat een kind overprikkeld raakt.

Kinderen zijn flexibel, maar het is voor hen belangrijk dat ze alles wat ze dagelijks meemaken kunnen verwerken. Daar hebben ze tijd, rust en ruimte voor nodig. Massage is een mooie manier om ze dat te geven.

Druk gedrag
Ieder kind kan wel eens druk gedrag vertonen, maar waardoor wordt dit gedrag veroorzaakt? Ten eerste is natuurlijk het karakter van het kind van invloed. Daarnaast kan een omgeving met veel drukte en veel prikkels eerder voor druk gedrag zorgen dan een rustige omgeving.

Wanneer in de opvoeding erg weinig structuur is zal een kind ook eerder druk gedrag laten zien dan wanneer er duidelijke grenzen zijn en regelmaat is. Maar ook gebeurtenissen zoals verjaardag, verhuizing, geboorte of overlijden van een geliefd persoon of huisdier kunnen bijdragen aan druk gedrag. Op school kunnen niet goed meekomen, gepest worden, zich onzeker voelen of teveel prikkels krijgen voor druk gedrag zorgen. Slaaptekort, chronische ziekte of teveel medicijngebruik kunnen eveneens invloed hebben op druk gedrag.

Wat kun je aan druk gedrag doen?

 • Kinderen die overprikkeld zijn hebben baat bij yoga, meditatie of massage.
 • Geef kinderen de tijd om alles wat ze meemaken te verwerken. Bouw voldoende rustmomenten in om dit te kunnen doen.
 • Geef ze daarnaast de ruimte om hun drukke gedrag te uiten door te rennen, stoeien, buiten spelen etc.

Zoals hierboven beschreven is ieder kind wel eens druk, maar er zijn ook kinderen die voortdurend druk zijn. Deze kinderen krijgen dan al snel het label “ADHD”. Er is nog geen behandeling die ADHD kan genezen. ADHD zou van verschillende kanten benaderd moeten worden: meer structuur in het dagelijks leven, gezonde voeding, verbetering van de motoriek maar ook massage en ontspanning. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat massage– en ontspanningstherapie een positief effect heeft op stemming, concentratie en gedrag van kinderen en jongeren met ADHD. Ook de aandacht verbetert. Massage werkt stress-verlagend en kinderen geven aan beter in hun vel te zitten.

Klik hier voor meer informatie: ADHD, medicijnen of massage.

Het lukt soms niet om een kind de rust te bieden die het nodig heeft of het blijft druk ondanks de rust en regelmaat die geboden is. Vaak zie je dan ook dat slaapproblemen meespelen, omdat er bijvoorbeeld niet gestopt kan worden met denken. Het is dan belangrijk om de situatie onder ogen te zien en verder te zoeken naar de oorzaak van het drukke gedrag. Het gaat er om hoe het kind het beste geholpen kan worden meer controle te krijgen over zijn of haar drukke gedrag. Massage is een fantastische manier om ze te bereiken.

In mijn praktijk werk ik lichaamsgericht. Ieder kind is uniek en daarom kijk ik per kind wat op dat moment toepasbaar is, waar aandacht nodig is. De eerste sessie gebruik ik om kennis met elkaar te maken. Vervolgens bespreken we wat jullie (ouder en kind) willen bereiken met jullie komst naar mij. Het gesprek kan zo het karakter krijgen van een “brainstorm”. Dit is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van het kind. Middels spel, oefeningen en massage wil ik het kind uitnodigen om zichzelf beter te leren kennen via zijn of haar lichaam. Je kunt hierbij denken aan:

 • het vergroten van het lichaamsbewustzijn
 • eigen grenzen leren kennen
 • ruimte geven aan emoties
 • oefeningen om zich weerbaarder te kunnen opstellen.

Hierdoor staat het kind vaak zelfbewuster in het leven en kan het meer op zijn of haar gevoel vertrouwen. Het komt weer in zijn of haar eigen kracht te staan.

Een belangrijk onderdeel van de sessie is massage. Een simpele aanraking is al voldoende om een gevoel van rust te geven en van het denken naar het voelen te gaan. Massage kalmeert.
Mijn intentie is om er vooral een “luchtige” sessie van te maken. Door middel van de combinatie spel, oefening en massage hoop ik samen te onderzoeken wat een onderliggende oorzaak zou kunnen zijn van bepaald gedrag. Op deze manier probeer ik het kind te leren bewust te worden van de eigen gevoelens, ze voelen weer dat ze unieke individuen zijn die voluit mogen leven en zijn wie ze in wezen zijn.

Massage bij stress en burn-out

Lees meer

Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te functioneren. Gezonde stress voel je voor een sollicitatiegesprek of tijdens een spannende voetbalwedstrijd. Ongezonde stress ontstaat als je lichaam onvoldoende tijd krijgt om te herstellen. Dat is bijvoorbeeld zo als je lange tijd achter elkaar last van stress hebt. Stress begint in je hoofd, maar wanneer de klachten chronisch worden kan dit leiden tot een burn-out.

Stress ervaart ons lichaam onder andere door werkdruk, relatiestress, chemische stoffen, slechte voeding, medicijngebruik, slecht slapen, chronische klachten, teveel sporten. Maar ook op emotioneel vlak kun je stress ervaren. Je maakt je zorgen of je bent ergens bang voor. Ook jaloezie, boosheid, verdriet en zelfs verliefdheid kunnen voor stress zorgen.

Symptomen van stress
Op tijd kunnen loslaten is een kunst, maar doe je dit niet dan kunnen er allerlei fysieke en/of mentale klachten ontstaan.
Langdurige stress zorgt er namelijk voor dat ons immuunsysteem niet meer optimaal werkt.

De meest voorkomende klachten bij stress zijn:

 • versnelde hartslag en ademhaling
 • vermoeidheid en gebrek aan energie
 • hoofdpijn
 • spierpijn
 • veel of weinig eetlust
 • slaapstoornissen
 • duizeligheid
 • zweten
 • hoge bloeddruk

Je lichaam heeft het vermogen zichzelf te helen. Op tijd gas terugnemen, gezonde voeding, positieve gedachten en gevoelens dragen bij aan dit zelfhelend vermogen.

Door middel van massagetherapie help ik jou om naar je lichaam te luisteren, zodat je weet waar jouw grenzen liggen.

Massage en senioren

Lees meer
Een andere leeftijdsgroep die niet vergeten mag worden zijn de senioren. Naarmate we ouder worden vermindert helaas het functioneren van ons lichaam. Massage in verschillende vormen kan helpen om het lichaam zo lang mogelijk optimaal te laten functioneren. Massage kan helpen bij het verlichten van pijn, die op latere leeftijd helaas vaker voorkomt. Ook helpt het de huid zo mooi mogelijk te houden. Er goed uitzien is ook voor ouderen belangrijk om zich goed te voelen.

Het gevoel gewenst te zijn, is voor senioren misschien nog wel belangrijker dan voor iemand die jonger is. Zonder aanraking kun je je geïsoleerd voelen. Wanneer je ouder wordt kom je vaker letterlijk alleen te staan. Kinderen gaan het huis uit. In de familie en onder vrienden vallen steeds vaker mensen weg. Aanraking heeft een sterk emotionele waarde. Naast de therapeutische helende functie kan massage ook voor senioren bijdragen aan hun welbevinden. Vanaf de eerste levensdagen tot op hoge leeftijd is aanraking een levensbehoefte en massage is een fantastische manier om aan deze behoefte te voldoen.

Massage en kanker

Lees meer
Tijdens de opleiding tot masseur of massagetherapeut krijgen we te horen dat kanker een contra indicatie is voor massage. Door de massage zou de kanker verspreid kunnen worden, waardoor uitzaaiingen kunnen ontstaan. Hierdoor wordt echter een belangrijke groep cliënten uitgesloten van dat wat voor hen juist zo belangrijk zou kunnen zijn: liefdevolle, niet medische aanraking. Kanker is een ingrijpende ziekte. Het neemt bezit van het lichaam en de behandeling met chemotherapie, bestraling of hormoontherapie laat zijn sporen achter, zowel lichamelijk als geestelijk.

Op het moment dat je de diagnose kanker krijgt komt je leven in een enorme stroomversnelling. Je komt in de medische molen terecht en je lichaam wordt bijna alleen nog maar op een functionele manier aangeraakt. Naast de bijwerkingen van diverse behandelingen treden ook vaak psychische problemen op zoals stress, angst en onzekerheid. De impact is enorm wanneer je geconfronteerd wordt met je eigen sterfelijkheid. Zoals bekend kan een lange periode van stress het immuunsysteem onderdrukken en het is juist een goed werkend immuunsysteem dat het herstel bevorderd. Massage biedt geen genezing, maar er zijn zoveel positieve dingen die je wel kunt bereiken. Het kan je ondersteunen tijdens de zware behandelingen en de periode daarna.

Massage:
• ontspant
• vermindert angst, misselijkheid en vermoeidheid
• ondersteunt het herstel
• kan pijnstillend werken
• kan stress verminderen
• herstelt het contact met het lichaam.

Ik benader je met mijn massage als mens en niet als zieke. Geen medische aanraking, maar liefdevolle aandacht, warmte en contact die je helpen in verbinding te blijven met jouw omgeving, maar vooral met jezelf.

Massage en de overgang

Lees meer

Als de eerste symptomen van de overgang zich aandienen, denken de meeste vrouwen niet aan de overgang. Vanaf hun 40ste kunnen vrouwen de eerste verschijnselen van de overgang opmerken. Maar ieder vrouw is uniek en iedere menstruatiecyclus is uniek. Zo zijn er vrouwen die al voor hun 40ste in de overgang komen door bijvoorbeeld een erfelijke aandoening, een reactie op hormonen of omdat de eileiders verwijderd zijn (vervroegde overgang) en er zijn vrouwen die na hun 50ste nog helemaal geen overgangsklachten hebben. Zeker is wel dat iedere vrouw in de overgang komt.

Wat is de overgang?
De overgang is een fase van fysieke, emotionele en mentale veranderingen die een impact op jou en je omgeving kan hebben. Lichamelijk en geestelijk gebeurt er van alles. De veranderende hormoonhuishouding beïnvloedt ook de werking van je hersenen. Hormoonschommelingen tijdens de overgang zorgen vaak voor stemmingswisselingen. Sommige vrouwen denken zelfs dat ze gek of dement worden. Door de hormoonschommelingen kun je zo uit balans raken dat je immuunsysteem daar ook onder te lijden heeft. Hierdoor ben je gevoeliger voor ziekten, stress (werk kan te zwaar worden), depressie.

Tijdens deze levensfase worstelt 80% van de vrouwen met klachten als:

 • slapeloosheid
 • vermoeidheid
 • verminderd libido
 • wisselende stemmingen
 • opvliegers
 • concentratiestoornissen
 • depressie
 • droge slijmvliezen (ogen, mond, neus, vagina)
 • osteoporose
 • slappe buik
 • vetstapeling op de heupen
 • stressgevoeligheid.

Dit zijn slechts enkele van de vele klachten en zoals gezegd is iedere vrouw uniek en zullen de klachten door iedere vrouw anders worden ervaren. In sommige gevallen zijn de klachten zodanig, dat zelfs het dagelijks functioneren belemmerd wordt.

Onwetendheid
De overgang beïnvloedt ons wel-zijn. Onwetendheid over deze fase en de hierbij behorende lichamelijke veranderingen maakt onzeker en zorgt onder ander voor angst voor de toekomst. Wanneer kinderen het huis uit zijn krijg je misschien te maken met het zogenaamde lege nest-syndroom. Je hoeft niet meer te zorgen en kunt je hierdoor nutteloos voelen. Je kunt het gevoel hebben dat je de controle verliest. Confrontatie met het ouder worden en je sterfelijkheid kan een verstoring van je zelfbeeld veroorzaken. Dit versterkt ook nog eens de klachten. Ook kunnen onverwerkte emotie’s of trauma’s in deze fase naar boven komen zoals verlies en rouw om een gestorven familielid, partner of ongewild kinderloosheid, gemiste kansen in het leven. Je kunt je niet begrepen voelen. Dit is zeker zo wanneer je vervroegd in de overgang komt. Je wordt geconfronteerd met een lichamelijke ouderdom die niet overeenkomt met je leeftijd. Vriendinnen die middenin de kleine kinderen zitten, herkennen zich niet in jouw verhaal. Doordat de gevolgen van de hormonale veranderingen door iedere vrouw anders worden ervaren is het vaak ook lastig om te begrijpen dat de klachten die ze ervaren, symptomen van de overgang kunnen zijn. Veel symptomen lijken op burn-out of depressie. Dit maakt het extra lastig om te accepteren dat het de “overgang” is. Weten dat het over gaat en dat het slechts een fase in je leven is, brengt rust.

Een nieuw begin
De overgang is niet alleen een overgang van de vruchtbare periode naar de onvruchtbare periode. De overgang is niet het begin van het einde. De overgang is de uitgelezen kans om zaken aan te pakken die je vroeger naliet. Een moment om nieuwe doelen te stellen. In deze fase kunnen oude idealen weer aan de oppervlakte komen en kun je de balans opmaken. Het intuïtieve deel van de hersenen wordt in deze fase geactiveerd, waardoor je meer vanuit je gevoel keuzes kunt maken in wat jouw energie geeft en wat niet. Bewuster leven en focussen op wat je werkelijk wilt. Hierdoor creëer je ruimte. Ruimte voor innerlijke schoonheid, persoonlijke groei en wijsheid.

Wijze vrouw
Oudere vrouwen zijn onmisbaar voor de samenleving, zeggen ook wetenschappers. Zie de overgang als een keerpunt naar een leven met meer innerlijke rust en inzicht in je mogelijkheden en functioneren. Je zou kunnen zeggen dat de overgang een transformatie is naar “wijze vrouw”. Dat kun je op je eigen wijze zelf doen, maar als dit niet lukt is massagetherapie een mooie manier om je daarbij te helpen. Je wordt uitgenodigd je gedachten los te laten en je lichaam te (door)voelen. Ervaar hoe het is contact te maken met je lichaam en te voelen wat er in je omgaat.

Acceptatie
Accepteer jezelf zoals je bent en vertrouw op je eigen innerlijke kracht. Zo blijf je dicht bij jezelf en kun je zijn wie je in wezen bent.

Klik hier voor mijn blog: Die…overgang

Massage in bedrijf

Lees meer
Één van de speerpunten van positieve gezondheid is dat mensen gelukkiger zijn als ze kunnen deelnemen in werk en maatschappij.

Op de werkvloer wordt van werknemers veel gevraagd en doordat zij vaak loyaal zijn aan het bedrijf, kunnen ze het gevoel hebben dat ze zichzelf voorbij lopen en over hun eigen grenzen gaan. Dit kan leiden tot ziekteverzuim, stress of burn-out.

Gelukkig zien steeds meer werkgevers het belang van goed werkgeverschap. Onder andere door middel van een goed vitaliteitsbeleid krijgen gezondheid en welzijn van management en werknemers steeds meer aandacht. Zorg en aandacht, gericht op het creëren en in stand houden van optimale werkomstandigheden, gezonde werknemers en daardoor een gezond bedrijf.

Het is wetenschappelijk bewezen dat bedrijven met gelukkige medewerkers beter presteren, een lager ziekteverzuim hebben en minder verloop. Bedrijven met tevreden werknemers halen meer winst en een hogere omzet. Hoe kunnen medewerkers gelukkiger en vitaler worden? Het is heel simpel: elke medewerker wil gehoord, gezien en gewaardeerd worden.

“A Happy Worker” of “Hoe je met oprechte aandacht en open communicatie een plezierig bedrijfsklimaat schept” van Yolanda Eigenstein is het begin geweest van een serie publicaties waarin uiteengezet en (later) aangetoond wordt dat voor een dienstverlenende organisatie het van essentieel belang is dat de werknemers zich prettig voelen. Alleen dan immers zullen zij uitstralen dat ze plezier hebben in hun werk en dat is een belangrijke graadmeter van de kwaliteit van de geleverde dienst voor de afnemer. (zie ook “Dienstenmarketingmanagement” van Wouter de Vries en Ton Borchert)

Waarom massage binnen de muren van het bedrijf?

Even weg van de werkplek. Even de spanning laten weghalen van nek en schouders, waarna je weer fris en fruitig, vitaal en vol energie er tegenaan kunt . Een stoelmassage biedt hiervoor de uitkomst. Stoelmassage is laagdrempelig en duurt ca. 20 minuten.

Een stoelmassage kan resulteren in:

 • het afnemen of verdwijnen van veel voorkomende werk-gerelateerde klachten zoals ongewenste spanning, stress en burn-out
 • het voorkomen van langdurig ziek zijn
 • het besparen op ziektekosten en het inhuren van vervangend personeel
 • het bevorderen van de werksfeer en van het algehele welzijn
 • verhoging van de productiviteit; wie goed in zijn vel zit, presteert beter.

Lichaam en geest vormen één geheel. Fysieke klachten worden als uiting van emotioneel ongenoegen gezien. Gedachten en emoties beïnvloeden het lichaam en het lichaam drukt uit wat zich innerlijk afspeelt. Hoofdpijn kan betekenen dat iemand zich ergens kopzorgen over maakt. Rugpijn kan een signaal van het lichaam zijn, omdat iemand ergens zwaar aan tilt. Zo zijn er tal van symptomen die het lichaam laat voelen dat er innerlijke conflicten zijn. In alle hectiek van deze tijd hebben of nemen we geen tijd om stil te staan bij hoe we ons voelen en wat op dat moment onze behoeftes zijn.

Het resultaat van massage is direct voelbaar. De werknemer voelt zich weer ontspannen, energiek en alert. De spieren en gewrichten zijn weer soepel en vitaliteit keert terug.

Stoelmassage kan ingezet worden

 • ter preventie en bij behandeling van werk-gerelateerde klachten
 • als beloning na een periode van hard werken
 • bij beurzen of evenementen.

Stoelmassage is fiscaal aftrekbaar.

Soms is er meer nodig dan alleen een stoelmassage. Bijvoorbeeld bij stres en burn-out. Wanneer een werknemer al in een traject zit met de bedrijfsarts kan in overleg een aanvullende behandeltraject met massagetherapie vaak ondersteunend werken.

Ik kom graag langs om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Massage werkt preventief

Wanneer je regelmatig een massage ondergaat, dan weet je hoe ontspannend dit kan werken. Maar massage doet nog veel meer dan je alleen maar goed laten voelen. Een welzijn-massage werkt ook preventief op allerlei lichamelijke en geestelijke klachten.
Ook als je “lekker in je vel” zit. Je ervaart een gevoel van wel-zijn. Dus gun jezelf een moment om te voelen en je gedachten los te laten. Kortom, gun jezelf een massage om te “ont-moeten”.

Ga uit je hoofd en ga in je hart.
Denk minder, voel meer.

Contact

Ben jij toe aan een ont-moeting met jezelf?

06 - 81695180

Burt Bacharachstraat 6

3543 DE Utrecht