De herfst lijkt nu toch echt begonnen. Het wordt kouder en de dagen worden korter; we krijgen minder (zon)licht. De verschillende seizoenen zijn een terugkerende cyclus van groeien, bloeien, terugtrekken en afsterven. De herfst is de tijd van het jaar waarin de bomen hun bladeren verliezen en bovengronds de planten verdorren. De sapstromen trekken zich terug in de wortels, in de kern. Dieren eten zich vol om zich daarna ergens terug te trekken en beschut te overwinteren.

Wanneer wij afstemmen op deze cyclus dan gaan ook wij naar binnen. We zoeken de warmte in huis op, steken een kaarsje aan en maken het in huis gezellig. We doen het wat rustiger aan dan in de zomer. We bereiden ons voor op de donkere wintermaanden. We zijn in deze periode met onze energie meer naar binnen gericht. Dit is ook een goed moment voor bezinning. Gun jezelf de ruimte om na te denken en stel jezelf de vraag hoe het afgelopen jaar voor jou is geweest. Waarin ben je succesvol geweest en wat is voor jou niet succesvol geweest? Waar krijg je energie van en waarvan niet?

Het helpt om je hand op je hart te leggen en op die manier contact te maken met jouw binnenste. Ga met je aandacht naar je hartgebied. Het gebied dat staat voor liefde, warmte, ruimte, vrijheid, maar ook benauwdheid.Wanneer je contact maakt met dit gebied kun jezelf afvragen: Ligt mijn hart bij datgene wat ik nu doe? Wat zou ik het liefst willen? Wat geeft mij ruimte of wat benauwt me?

Hierbij stilstaan geeft je inzicht in wat jij mag loslaten of kunt afsluiten en wat van jou in het voorjaar mag uitgroeien tot iets waar jij energie van krijgt.