Mantelzorg geven is niet vanzelfsprekend en dat mag wel wat vaker gezegd worden.

Mantelzorgers zijn de stille helden van ons land. Ogenschijnlijk zorgen mantelzorgers moeiteloos voor een naaste die afhankelijk is van hun zorg, steun en aandacht. Maar soms kan mantelzorg zo’n fysieke en emotionele belasting geven, dat mantelzorgers er zelf aan onderdoor dreigen te gaan.

De verantwoordelijkheden en problemen in de mantelzorg zijn groot. Omdat het vaak gaat om een langdurige periode van zorg, is het belangrijk dat mantelzorgers goed voor zichzelf blijven zorgen. Voldoende tijd nemen om uit te rusten en te ontspannen hoort daarbij. Even het hoofd laten rusten en het lijf de aandacht geven die het verdient. Even op adem komen.

Een Holos Massage is dan letterlijk en figuurlijk een verademing.

Dag van de Mantelzorg

In het kader van de Dag van de Mantelzorg heb ik vorig jaar, samen met tientallen andere Holos masseurs en massagetherapeuten gratis massagesessies aan mantelzorgers gegeven. De aanmeldingen hiervoor waren overweldigend. Het wordt de mantelzorger duidelijk enorm gegund om even de tijd voor zichzelf te hebben, te kunnen ontspannen en om dit cadeau te krijgen. De lange mails met motivaties waren eerder regel dan uitzondering. Het ontvangen van dat cadeau bleek een ander verhaal. Het zorgen voor anderen is zo gewoon geworden dat het voor sommigen letterlijk niet meer voor te stellen is dat ook zij aandacht verdienen.

Des te fijner was het dat we velen wel mochten ontvangen. En dat we hen mochten uitnodigen te voelen waar aandacht voor nodig was.

Ik heb uit alle aanmeldingen 3 mantelzorgers gekozen en een gratis massage gegeven. En wat waren die massages welkom! Iedere keer weer voel ik me zo dankbaar dat ik er op deze manier voor de ander mag zijn.

Shari was één van die 3.

Hoewel ze wel naar de afspraak was gekomen was het voor haar heel spannend om zich te laten masseren. Ze vertelde dat ze nog nooit eerder was gemasseerd. Ze had moeite om zich door iemand anders aan te laten raken. Maar desondanks was ze er en wilde ze het graag proberen. Ze vertelde dat ze door de zorg voor haar gehandicapte kind de voortdurende druk ervaart van het “er moeten zijn”. Er moet zoveel geregeld worden dat ze hierdoor ook het gevoel heeft overeind te moeten blijven staan, sterk hoort te zijn.

Omdat ze nog nooit eerder gemasseerd was liet ik haar eerst rustig aan mijn aanraking wennen. Ze lag zichtbaar gespannen op de tafel. Ik vertelde haar dat de massage een uitnodiging is om te voelen wat zich op dat moment aandient. Dat kunnen fysieke gevoelens zijn, maar misschien ook gedachten of emoties. En dat alles welkom is en er helemaal niets hoeft te veranderen.

De aanraking werd langzaam opgebouwd. Eerst over de handdoek heen. Daarna legde ik mijn handen op haar schouders. Tegelijkertijd merkte ze hoe vast haar schouders eigenlijk zaten. Ze merkte ook dat ze het heel lastig vindt om zich helemaal aan mijn handen over te geven.

Shari: “Ik voelde tijdens de massage hoe vast mijn schouders zaten. Doordat Linda me uitnodigde er met mijn aandacht bij te blijven en nieuwsgierig te zijn naar die pijnlijke schouders, kon ik voelen dat ik, door de constante zorg voor mijn kind, mijn eigen behoeften negeer. Dat de voortdurende druk die ik ervaar letterlijk en figuurlijk als een zware last op mijn schouders ligt. Doordat ik maar doorging kreeg ik de laatste tijd steeds meer klachten als vermoeidheid, somberheid, weinig zin om in actie te komen. En ik merkte ook dat ik door het voortdurend moeten vechten vanuit een soort boosheid handel. Het was heel verlichtend om samen met Linda daar nu eens volledig aandacht aan te geven. Mijn schouders voelen minder zwaar. Linda gaf me een veilig gevoel, waardoor ik me uiteindelijk door haar warme, zachte aanraking naar die plekken kon laten leiden die op dat moment om aandacht vroegen.”

Met een glimlach voegt ze nog toe: “Ik was even helemaal van de aarde, maar voelde wel alles. Het was een hele fijne sessie.  Ik probeer nu rustmomenten in te plannen en te voelen hoe het op dat moment met me is en wat ik nodig heb.”

Door bepaalde overtuigingen kunnen we het nodig vinden om eerst voor iedereen om ons heen te zorgen en dan pas voor onszelf. Bijvoorbeeld, omdat je het pas daarna ‘verdient’ dat er voor jou gezorgd wordt. Voor mantelzorgers geldt daarnaast vaak nog de werkelijke noodzaak. Er is niemand anders die voor jouw kind, partner, broer, zus, ouder of schoonouder zorgt. En … ze kunnen het niet (meer) zelf. Dus neem jij die zorg op je. Naast je eigen gezin, je baan en wat er verder nog resteert van jouw eigen leven. Dat doe je ‘gewoon’, hoe zwaar dat soms ook is. Zeker als het om je eigen partner gaat of bijvoorbeeld om je kind dat chronisch ziek is of meervoudig gehandicapt, zoals bij Shari. Dan is het verlenen van die zorg je leven. Het is er altijd, alle dagen en uren van de week. Dan is het niet zo gek dat je je er niet bewust van bent dat je over je eigen grenzen gaat. En juist het aangeven van jouw grenzen zorgt voor verandering, voor beweging en vaak voor meer zachtheid en ruimte.

Het is bekend dat aanraking een belangrijke rol speelt voor het welzijn van de mens. Het bevordert de gezondheid en heeft een preventieve werking op gezondheidsklachten. Iets wat juist mantelzorgers goed kunnen gebruiken bij hun zorg voor de ander. Door stil te staan en te luisteren en aandacht te geven aan waar het lastig of pijnlijk voelt, in plaats van het te bedekken of het te negeren, dat is een belangrijke toegevoegde waarde van Holos Massagetherapie.

Holos Massagetherapie versterkt je lichaamsbewustzijn en laat je voelen hoe het op dit moment met je is en hoe je goed voor jezelf kunt blijven zorgen.

Met de aandachtvolle aanraking van mijn massages nodig ik je uit om contact te maken met datgene wat er op dat moment geraakt wordt. En wat jouw behoeftes zijn.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]