Welzijn wordt in het algemeen in direct verband gebracht met gezondheid. Maar welzijn is een veel breder begrip. Het heeft alles te maken met hoe goed iemand zich voelt op persoonlijk, lichamelijk, psychisch, spiritueel en sociaal vlak. Welzijn heeft te maken met gezondheid, leefomgeving, gezin en familie, ontspanning, materiele zaken, werk, inkomen…De kwaliteit van leven bepaalt voor een groot deel je gevoel voor welzijn.

Ons zorgstelsel is vooral gericht op ziekte, maar gelukkig zijn er veel positieve ontwikkelingen te melden en lijkt er ook in de reguliere zorg een omschakeling te komen. Zowel bij artsen als ook bij de zorgverzekeraars. Door vooruit te kijken en samen te werken kunnen we in de toekomst gebruik maken van optimale zorg, waarbij het accent niet ligt op ziekte, maar op het welzijn van de mens. Het heet toch niet voor niet gezondheidszorg?

Op welke manier kun je het welzijn ondersteunen, versterken en herstellen? Door integraal zorg aan te bieden. Bij integrale gezondheidszorg ligt de focus namelijk op gezondheidsbevordering en niet op ziektebestrijding.

Het is dan van essentieel belang dat professionals in de integrale zorg elkaar beter weten te vinden en weten te versterken, want dat is goed voor iedereen. Meer balans in de zorg draagt dan bij aan meer welzijn.

En of het nu door de Corona-crisis komt of niet, het lijkt erop dat er bij de zorgverzekeraars en de overheid een knop is omgezet….Er is meer aandacht voor preventie en leefstijl.

Ik maak in mijn praktijk wel eens de vergelijking met het (preventieve) onderhoud van onze auto. We vinden het vanzelfsprekend om geld uit te geven aan een APK-keuring of grote beurt, maar vanwege de (geringe) vergoedingen door de zorgverzekeraar is de stap vaak te groot voor iemand die andere zorg wil of nodig heeft dan de reguliere.

De huidhonger is op dit moment groot en wordt steeds groter. En daarnaast hebben we ook “sociale zuurstof” nodig. Het gaat om ons wel-zijn! De gevolgen van de lockdown zijn niet te overzien. We zijn, als complementaire zorgverleners, nu al hard nodig. Maar ook na Corona zijn we zo mogelijk nog harder nodig. Om je op fysiek, maar ook op geestelijk en emotioneel vlak te ondersteunen.

De RBCZ, het overkoepelend orgaan van alle beroepsverenigingen in de complementaire zorg, wil om de politiek te beïnvloeden een marktonderzoek houden om zo voelbaar te maken in welke mate de mensen nu te lijden hebben onder het gemis van onze zorg. Nu maar ook voor de toekomst.

Als Holos massagetherapeut ben ik heel benieuwd naar jouw ervaringen.

  • Wat brengt massagetherapie jou?
  • Hoe is het om dit nu te moeten missen?
  • Zijn er mensen in jouw (naaste) omgeving die te lijden hebben onder het gemis van aanraking?
  • Wat draagt massagetherapie volgens jou bij aan jouw gezondheid?

Je kunt me een e-mail sturen als je je ervaring(en) met mij wilt delen. Ik hoop dat wij zo samen een bijdrage kunnen leveren aan deze ontwikkeling.