Op dit moment hebben we een zorgstelsel dat te complex en te duur is en dat vooral gericht is op ziekte, maar er is veel meer mogelijk dan alleen maar ziekte. Gelukkig zijn er veel positieve ontwikkelingen te melden. Door vooruit te kijken en samen te werken kunnen we in de toekomst gebruik maken van optimale zorg, waarbij het accent niet ligt op ziekte, maar op het welzijn van de mens. Op welke manier kun je deze ondersteunen, versterken en herstellen op alle niveau’s? Doordat we steeds meer zelf de regie over onze gezondheid in handen nemen, lijkt er ook in de reguliere zorg een omschakeling te komen

Positieve gezondheid
Ons lichaam heeft het vermogen zichzelf te genezen. Dit zelfgenezend vermogen werkt het best wanneer wij optimaal in ons vel zitten. Daarom wordt er gekeken naar de mens als geheel en naar álle factoren die ons welzijn positief of negatief kunnen beïnvloeden. Zowel fysieke factoren, als ook mentale en emotionele factoren.

De Stichting Institute for Positive Health (IPH) in Nijkerk is de drijvende kracht achter de beweging Positieve Gezondheid en is opgericht door Machteld Huber. Kijk voor meer informatie op: www.iph.nl

Er zijn steeds meer mensen die buiten de reguliere zorg naar methoden zoeken die de gezondheid bevorderen. Veel van hen gebruiken al complementaire en/of alternatieve middelen en methoden naast hun reguliere behandeling, zoals bijvoorbeeld:

  • Massage/massagetherapie
  • Klassieke & moderne homeopathie
  • Acupunctuur & hydrotherapie
  • Fysiotherapie & oefentherapie
  • Ademhalingsoefeningen
  • Fytotherapie c.q. kruidengeneeskunde
  • Natuurvoeding
  • Voedingstherapie

Van ziekenzorg naar welzijn-zorg
Complementair betekent aanvullend. Hoe komt het dan dat samenwerking nu nog niet vanzelfsprekend is? Gewoonweg omdat de reguliere- en complementaire gezondheidsprofessionals zich niet realiseren dat de weg open is. De overheid biedt nu mogelijkheden om meer te doen met hulp aan chronisch zieken door leefstijl-interventies aan te bieden, maar er liggen nog veel meer kansen en uitdagingen. Als professionals in de integrale zorg elkaar beter weten te vinden en weten te versterken, is dat goed voor iedereen. Hoe kunnen we er voor zorgen dat regulier werkende huisartsen en complementair werkende artsen en therapeuten van verschillende disciplines de kennis, communicatie en doorverwijzing verder ontwikkelen en optimaliseren.

Laten we samen in beweging komen
Wat hebben huisartsen nodig om patiënten verantwoord door te kunnen verwijzen naar een complementair behandelaar? Hoe zorg je ervoor dat patiënten aan hun arts vertellen dat ze naar een complementair behandelaar gaan. Daarbij is toegankelijke en duidelijke informatie over gezondheid cruciaal. We hebben allemaal dezelfde intentie en dat is het welzijn van de mens en daar willen we toch met elkaar wat aan doen? Op een positieve manier.

Integrale Gezondheidszorg
Een belangrijk punt in de integrale zorg is “kennis”. Kennis delen met elkaar om elkaar beter te begrijpen. Kennis over wat wij doen, hoe wij georganiseerd zijn en welke mensen ons nodig hebben in de zorg. We weten heel veel over de zorg als we maar bereid zijn het met elkaar te delen in het belang van de zorgvrager.